Przedplecze jest trochę sklepione, połyskujące, o prostych kątach tylnych. Półpokrywy są skrócone, o zaokrąglonych brzegach zewnętrznych i owalnych zakrywkach. Ubarwienie mają brunatne z jaśniejszymi krawędziami zewnętrznymi i żyłkami. Odnóża są dość mocnej budowy, w przypadku przedniej i środkowej pary o grubych i krótkich udach. Uda pary ostatniej mają zaczernioną część wierzchołkową, pozbawione są zaś ciemnych kropek czy kresek. Golenie mają na odsiebnych końcach wąskie obrączki czarnej barwy.

Odwłok ma listewkę brzeżną uniesioną ku górze, niewydzieloną od spodu bruzdą, ubarwioną bladożółto. Przy bocznych brzegach sternitów leży szereg błyszczących kropek. U samca czwarty sternit zaopatrzony jest w wyrostek i dwa ząbki.

Ekologia i występowanie Owad ten zasiedla trawiaste tereny otwarte o skąpej roślinności. Spotykany jest na stanowiskach od bardzo suchych po podmokłe, na podłożach od kwaśnych po wapienne. Zasiedla m.in. nadmorskie i śródlądowe wydmy, solniska, wrzosowiska, kserotermiczne przesieki i polany oraz użytki zielone. Poluje na drobne bezkręgowce, w tym mszyce i roztocze. Żeruje głównie nocą, wspinając się wówczas nawet wysoko na rośliny. Dzień spędza na powierzchni gleby, pod kamieniami i u podstawy kęp traw.