Stalia wielkooka (Himacerus boops) – gatunek pluskwiaka z podrzędu różnoskrzydłych, rodziny zażartkowatych i podrodziny Nabinae. Zamieszkuje Europę, Azję Środkową i Syberię.
Taksonomia Gatunek ten opisany został po raz pierwszy w 1870 roku przez Jørgena M.Ch. Schiødta na łamach „Naturhistorisk Tidsskrift” pod nazwą Nabis boops. Jako miejsce typowe wskazano wschodnie wybrzeże duńskiego Amageru. W 1872 roku umieszczony został przez Odo M. Reutera w nowym, monotypowym wówczas rodzaju Stalia, który współcześnie klasyfikowany jest zwykle jako podrodzaj w obrębie Himacerus.
Morfologia Pluskwiak o krępej budowy ciele długości od 6,5 do 8 mm. Ogólne ubarwienie jest szarawe, żółtawe lub brunatne, przy czym przez cały wierzch ciała biegną szeroko rozstawione trzy czarne pasy, wchodzące częściowo na wewnętrzne fragmenty listewki brzeżnej odwłoka.
Głowa odznacza się bardzo dużymi i mocno wyłupiastymi oczami o rozstawie równym ich szerokości, a u samic czasem mniejszym.