Зеленчик великий (Chloropsis sonnerati) — вид горобцеподібних птахів родини зеленчикових (Chloropseidae).

Поширення Вид поширений у Південно-Східній Азії від півдня М'янми і Таїланду через Малайзію і Сінгапур до Великих Зондських островів (Суматра, Калімантан, Ява, Натуна, Балі).

Опис

Птах завдовжки 18-21 см. Тіло міцної статури. Дзьоб конічний, довгий, ледь зігнутий. Крила заокруглені. Хвіст квадратний. Ноги міцні.

Обидві статі мають зелене оперення, зверзу з блакитним відтінком. У самців є лицьова маска чорного кольору та два коротких синьо-фіолетових «вуса» з боків дзьоба. У самиці горло жовтого кольору.

Спосіб життя Живе у вологих тропічних лісах з густим пологом. Активний вдень. Трапляється поодинці або під час шлюбного періоду парами. Всеїдний. Живиться комахами та фруктами, інколи нектаром. Розмножуються в будь-яку пору року. Моногамні птахи. Самиця будує чашоподібне гніздо між гілками дерев. У гнізді 2-3 яйця рожевого кольору. Насиджує самиця. Інкубація триває 14 днів. Самець підгодовує партнерку під час насиджування. Про пташенят піклуються обидвоє батьків.

Примітки

Посилання Greater Green Leafbird videos on the Internet Bird Collection Photos on the Oriental Bird Club Male and female illustration on Hong Kong Park — Specialties Voice recordings on xeno-canto Asia