Горлиця звичайна (Streptopelia turtur) — вид птахів з родини Голубових (Columbidae). В Україні є гніздовим, перелітним птахом.

У багатьох культурах, зокрема й українському фольклорі, є символом щастя.

Опис Стрункий птах розміром 26—29 см і масою 120—200 грамів. Голова і шия світло-сизувато-сірі. На боках шиї по одній дуже виразній плямі з вузьких чорних і сірувато-білих смуг. Спина бурувата; поперек і надхвістя світло-сірі. Плечові пера і більшість верхніх покривних пер на крилах чорні з широкою рудуватою облямівкою, через що птах зверху має характерний контрастний візерунок. Воло і верх грудей світло-сірувато-рожеві. Більша частина грудей і черево білуваті. Хвіст доволі довгий, клиноподібний; стернові пера, крім двох оливково-бурих центральних, сірувато-чорні з білою верхівкою. Дзьоб темно-сірий, ноги червоні; тонке навколоочне кільце голої шкіри жовтогаряче. Самці і самки забарвлені однаково. Оперення у пташенят, які залишили гніздо, рудувато-буре, візерунок зверху на крилах менш контрастний порівняно з дорослими птахами, строкатих плям на боках шиї немає, ноги темні.

Характерний звук, який подає горлиця звичайна у шлюбний період, можна передати як «турр-турр»Голоси птахів. Горлиця звичайна.

Поширення Гніздиться на більшій частині території Європи (крім Скандинавії, тундри і лісотундри), у Малій, Центральній і Південно-Західній Азії, Північно-Західній Африці, подекуди в Аравії та пустелі Сахарі.

В Україні поширена майже скрізь; не гніздиться тільки у високогір'ї Карпат і Криму.

Належить до перелітних птахів, трапляється з кінця квітня по кінець вересня на півночі і до кінця жовтня на півдні країни.

Заселяє узлісся, сади і парки, захисні лісосмуги, групи дерев і окремі дерева серед відкритих територій. У південних районах країни, в яких немає деревонасаджень, може гніздитися в заростях очерету. Зиму горлиця звичайна проводить в Африці південніше пустелі Сахари, в савановій зоні Сахелю.

Живлення Горлиця звичайна живиться насінням і паростками рослин, у невеликій кількості споживає дрібних наземних молюсків. Корм шукає на полях та інших відкритих площах.

Розмноження

Період розмноження, з утворенням пар і висиджуванням та вигодовуванням пташенят, триває від травня до початку вересня. Прийнято вважати, що за один сезон гніздування у цього виду зазвичай буває лише одна кладка. Однак припускають, що на півдні країні окремі пари можуть вивести два виводки пташенят. Гніздо має примітивну структуру, воно невелике, нещільне й тонке, складене з дрібних гілочок, через які знизу нерідко можна побачити відкладені яйця. Птахи будують його на деревах і кущах зазвичай на висоті від 2 м і вище. Самка відкладає в гніздо одне або два білих яйця. Насиджування триває 13—14 днів. Пташенята дещо менше ніж за три тижні починають літати.

Примітки

Посилання Горлиця звичайна на сайті МСОП Відео зі звичайними горлицями Xeno-canto: audio recordings of the European turtle dove Ageing and sexing by Javier Blasco-Zumeta & Gerd-Michael Heinze